De vakantie is in zicht, maar wat gaan we doen? Deze vraag herkennen we vast allemaal. Daarom hebben wij 4 leuke knutselideeën voor jonge kinderen op een rij gezet. Wist je dat knutselen de fijne motoriek van kinderen stimuleert? Door bijvoorbeeld te schilderen, kleien, knippen en plakken, maar ook het overweg kunnen met verschillende materialen, ontwikkelt de fijne motoriek sneller. Daarom vind je in deze blog 4 leuke knutselideeën die je kunt doen tijdens de vakanties of bijvoorbeeld op een vrije middag. 

De Japanse vouwkunst Origami

Eén van de leuke knutselideeën is Origami. Origami is een Japanse vouwkunst, maar vindt zijn oorsprong in China. De Japanse vouwkunst, Origami, is ontstaan net nadat het papier was uitgevonden in de eerste eeuw na Christus. De vouwkunst, Origami, heeft zijn weg toen gevonden naar Japan. In Japan heeft deze vouwkunst zich verder ontwikkeld tot de origami zoals wij die nu kennen. Tegenwoordig is Origami niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur.

Eerst even wat leuke feitjes over deze bijzondere vouwkunst: Origami bestaat uit de Japanse woorden ‘ori’ en ‘kami’. ‘Ori’ betekent vouwen en ‘kami’ betekent papier. Deze Origami-vouwontwerpen beginnen meestal met een vierkant stuk papier. Met het papier kunnen vervolgens zeer mooie ontwerpen gemaakt worden. Hierbij is het niet de bedoeling om in het papier te knippen, markeringen aan te brengen of bijvoorbeeld delen aan elkaar te lijmen. Het papier mag dus alleen gevouwen worden. Vaak wordt er voor gekozen om gevouwen dieren te maken. Er zijn mogelijkheden om simpele, maar ook erg uitdagende origami-vouwontwerpen te maken. 

Enthousiast geworden over de eerste in de reeks van leuke knutselideeën? Wij leggen je in onze Origami blog stap voor stap uit hoe je kids hun eigen kikker, vos en kraanvogel vouwen.

Vouwen van papieren vliegtuigjes

Het simpelste, maar misschien wel het leukste van allemaal van deze leuke knutselideeën is het vouwen van papieren vliegtuigjes. Voor het maken van papieren vliegtuigjes heb je simpelweg alleen papier nodig, maar je kunt het ook zo gek maken als je wilt! Eén velletje A4 papier is al voldoende, maar het is natuurlijk leuker om meerdere vliegtuigjes te vouwen.

Het vouwen van vliegtuigjes kan op vele verschillende manieren en deze kunnen heel simpel zijn of erg moeilijk. De moeilijkere versies zullen vaker beter zijn in de lucht. Roep jouw vrienden bij elkaar en kijk wie het beste vliegtuig kan vouwen dat het verste kan vliegen.

Mocht je nog nooit een vliegtuigje hebben gevouwen. Neem dan een kijkje op YouTube en je zult er vele tegen komen.

Knutselactiviteit van Unbox The World

Een ander leuk knutselidee is het kopen van een activiteitenbox van de Unbox The World. Unbox The World stelt om de maand een nieuw box samen waarin een nieuw land centraal staat. Je kind maakt spelenderwijs kennis met de wereld en de verschillende culturen. In de activiteitenbox vindt je kind alles terug om de cultuur, tradities en leuke feiten en weetjes te ontdekken van het themaland. Wat zit er dan in de box? Een verhaalboek, heerlijke recepten en ingrediënten, een persoonlijke ansichtkaart, lekker tussendoortjes, een knutselactiviteit en nog veel meer. Behalve knutselen dus gegarandeerd een leuke middagactiviteit 🙂

Een van de attributen in de activiteitenbox is dus een knutselactiviteit, gebaseerd op het themaland. Alle benodigdheden en instructies voor de knutselactiviteit worden meegeleverd.

Nieuwsgierig geworden naar de leuke knutselideeën in de bijbehorende themaboxen? Neem dan snel een kijkje op de website.  

leuke knutselideeën

Een van de leuke knutselideeën: Papier-maché

Papier-maché is ook eenvoudig, maar ontzettend leuk. Je hebt alleen papier en lijm nodig. Het voordeel van papier-maché is dat je er gemakkelijk werkstukken met moeilijke vormen van maakt. Daarom gebruikt men vaak papier-maché voor surprises of piñatas. Papier-maché is namelijk niet heel sterk en kan snel kapot gaan. Dat is ook precies de bedoeling bij piñatas 😉

De leukste en eenvoudigste manier om een leuk knutselidee te maken van papier-maché is door middel van het opblazen van een ballon. Met krantenknippels en lijm, plak je verschillende lagen op de ballen. Ga voor minimaal 4 lagen en laat dit daarna goed drogen. Zodra het hard is, kun je de ballon vanuit buiten kapot prikken. Nu heb je een mooie ronde vorm. Deze kun je nu op je eigen manier versieren. Dit kan alle kanten opgaan en hier ben je volledig vrij in.

Een instructievideo kan je via deze link vinden.

Ook een ander leuk knutselidee met papier-maché is het maken van je eigen masker. De instructie hiervoor vind je hier.

Deze video’s zijn niet door ons gemaakt 🙂

leuke knutselideeën

Dit waren onze leuke knutselideeën. Hopelijk biedt dit wat fijne inspiratie voor een leuke middagactiviteit tijdens de vakantie. Ga je deze vakantie niet op reis, maar zou je met je kids wel meer willen ontdekken van de wereld? Ontdek de wereld thuis met Unbox The World! Met een activiteitenbox van Unbox The World ontdekken je kids door te lezen, knutselen, bakken, proeven en meer een nieuw land en haar cultuur.