Marokkaanse lampion knutselen

Lampionnen knutselen we vaak voor Sint Maarten, maar wist je dat lampionnen ook gebruikt worden tijdens Ramadan? Deze lampion noem je een Fanous. In een paar simpele stappen, gaan wij samen deze mooie Marokkaanse lampion knutselen voor Ramadan!

activiteiten kinderen

Wat is Ramadan?

Laten we eerst beginnen met een kleine uitleg over wat Ramadan is. Ramadan is een belangrijke tijd voor Moslims. Tijdens Ramadan vasten Moslims voor een maand. In deze maand eten en drinken zij niks wanneer de zon opgaat totdat de zon ondergaat om dichter bij hun geloof te komen. Aan het einde van deze maand vieren ze Suikerfeest.

Moslims decoreren hun huizen en de straten met een fanous (Arabisch voor lamp/lampion) om de straten en huizen op te fleuren tijdens Ramadan en Suikerfeest. Ben je opzoek naar een leuke knutselactiviteit voor je kind of wil je ze bijvoorbeeld iets bijbrengen over Ramadan en het suikerfeest? Laten we dan samen deze Marokkaanse lampion knutselen!

Marokkaanse lampion knutselen in een paar stappen

Wat hebben we allemaal nodig voor het knutselen van de Marokkaanse lampion?

  • Een schaar
  • Lijm
  • 1 dik en stevig vel papier in een leuk kleurtje. Een vrolijke Marokkaanse lampion knutselen is wel zo leuk 😉
  • 2 vellen vliegerpapier
  • Een led waxinelichtje of een ander soort lichtje
  • Onze template kun je hier printen, de template wordt de binnenkant van de fanous
 

Dit zijn de stappen voor het knutselen van een Marokkaanse lampion (fanous)

Stap 1

De eerste stap is het knippen van de middelste ramen en de sterretjes, zoals bij onze template. Je knipt de binnenkant eruit en volgt de lijn hiervoor. Dit kan lastig zijn! Een tip is om het midden van een raampje of sterretje te knippen en vervolgens naar de randjes te gaan. Volg bij het knippen de lijntjes. 

Zijn de sterretjes te lastig om te knippen? Deze stap kan ook overgeslagen worden.

lampion-knutselen-stap-1
Stap 2

Vervolgens knip je langs de dikke lijnen het overige papier weg. Zo krijgt de fanous zijn vorm. Vergeet niet om aan de onderkant de lijntjes tussen de kanten te knippen. 

Zijn de sterretjes te lastig om te knippen? Deze stap kan ook overgeslagen worden.

lampion-knutselen-stap-3

Stap 3

Vervolgens knip je het vliegerpapier op de juiste grootte. Het mag iets groter zijn dan de stippellijn, maar niet groter dan de gehele rechthoek rondom twee raampjes heen. 1 vliegerpapier is voldoende voor 2 kanten. 

Stap 4

Doe wat lijm rond de raampjes en de sterren. Hier plak je de stukjes vliegerpapier op.

Stap 5

Vouw de fanous op de juiste lijnen. Op deze manier krijg je 4 verschillende vakken en vormt het een vierkant. Vergeet niet de onderste vlakken mee te vouwen.

lampion-maken-stap-7

Stap 6

Gebruik de plakrand om de linkerrand van de fanous met de rechterkant te verbinden. 

lampion-maken-af

Stap 7

We zijn alweer bij de laatste stap aangekomen! Vouw het onderste gedeelte van de fanous naar binnen en doe wat lijm op het vakje dat boven ligt. Druk dit tegen de rest aan. 

Tada! We hebben onze eigen Marokkaanse lampion geknutseld! Stop je led lichtje erin en de lampion kan gebruikt worden als nachtlampje. Zie je? Een Marokkaanse lampion knutselen is leuk en eenvoudig. 

 

Vond je het leuk om deze Marokkaanse lampion te knutselen? Kijk voor meer knutselidëeen voor kinderen op onze blogpagina. Iedere 2 maanden ontdekken je kinderen met Unbox The World door middel van een gevulde box een nieuw land en cultuur thuis. Wil je je kind meer bijbrengen over andere landen en culturen? Neem dan hier een kijkje.