Het ontstaan van de Japanse vouwkunst Origami.

Origami is een Japanse vouwkunst. De vouwkunst, origami, is echter in China ontstaan. De Japanse vouwkunst, origami, is ontstaan net nadat het papier was uitgevonden in de eerste eeuw na Christus. De vouwkunst, origami, heeft zijn weg toen gevonden naar Japan. In Japan heeft deze vouwkunst zich ook verder ontwikkeld tot de origami zoals wij die nu kennen. Tegenwoordig is de vouwkunst, origami, niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur.

Origami bestaat uit de Japanse woorden ‘ori’ en ‘kami’. ‘Ori’ betekent vouwen en ‘kami’ betekent papier. Deze origami-vouwontwerpen beginnen meestal met een vierkant stuk papier. Met het papier kunnen vervolgens zeer mooie ontwerpen gemaakt worden. Hierbij is het niet de bedoeling om in het papier te knippen, markeringen aan te brengen of bijvoorbeeld delen aan elkaar te lijmen. Het papier mag dus alleen gevouwen worden. Vaak wordt er voor gekozen om gevouwen dieren te maken. Er zijn mogelijkheden om simpele, maar ook erg uitdagende origami-vouwontwerpen te maken.

Origami is een standaard vak op school in Japan.

Zoal eerder gezegd is de vouwkunst, origami, echt in de Japanse cultuur verweven. Origami is een vast vak op school, waar kinderen dus verplicht een aantal uur in de week deze vouwkunst leren. Het beoefenen van de Japanse vouwkunst, origami, zorgt voor een betere hand-oog coördinatie. Daarnaast helpt het de kinderen dus bij het ontwikkelen van een fijnere motoriek. Dat origami een grote rol speelt in de Japanse cultuur is ook terug te zien in in het bekendste origami-vouwontwerp dat er bestaat, namelijk de ‘Kraanvogel’. Lees hieronder waarom de ‘Kraanvogel’ zo’n belangrijke rol speelt in de Japanse cultuur.

Ga zelf aan de slag!

Wij van Unbox The World hebben 3 origami-vouwontwerpen uitgekozen die jij thuis zelf kunt maken. Er is een makkelijke, gemiddelde en moeilijke variant. Via de links wordt u doorverwezen naar ons youtube-account. Zo kun je makkelijk de stappen in het filmpje volgen om uw eigen origami-vouwontwerpen te maken. 

Daarnaast kun je ook een kijkje nemen op: http://www.origamivoorkinderen.nl/origami/. Hier vind je nog meer origami creaties die je zelf kunt vouwen.

De Origami-Vos, ‘Kitsune’. (Makkelijk)

Om te beginnen hebben wij gekozen voor de Origami Vos. De vos komt namelijk veel voor in de Japanse mythologie (sprookjes). Het Japanse woord voor vos is ‘Kitsune’. In de Japanse mythologie zijn de vossen vaak erg slim en hebben zij magische krachten. Hoe ouder en wijzer de vos wordt, hoe sterker deze magische krachten worden.

De Origami-Kikker, ‘Kaeru’. (Gemiddeld)

De kikker heeft in Japan een speciale betekenis. Binnen de Japanse-cultuur staan de kikkers namelijk symbool voor geluk. De kikker wordt vaak bewaard in de portemonnee of meegegeven aan mensen die op reis gaan. ‘Kaeru’ betekent namelijk niet alleen kikker, maar ook ‘terug’. Door mensen een kikker mee te geven wanneer zij op reis gaan, zal dit er voor zorgen dat deze mensen ook weer veilig terug komen. Eveneens zal het geld dat uit de portemonnee gaat, op een dag ook weer terug komen. Deze kikker kan dus jouw nieuwe gelukssymbool zijn! Daarnaast valt de kikker in de origami-categorie, ‘action’. Ga gelijk aan de slag en als je klaar bent met vouwen, zul je zien wat dit betekent.

De Japanse vouwkunst: Origami

De Origami-Kraanvogel, ‘Tsuru’. (moeilijk)

De origami kraanvogel is waarschijnlijk het bekendste origami-vouwontwerp dat bestaat. Wij van Unbox The World willen jullie de kraanvogel daarom ook niet onthouden. De kraanvogel staat namelijk symbool voor geluk en een lang leven. Een eeuwenoude Japanse legende zegt dat je wens zal uitkomen na het vouwen van 1000 kraanvogels. 1000 kraanvogels bij elkaar wordt een ‘senbazuru’ genoemd. Zo’n ‘senbazuru’ wordt vooral gemaakt op speciale gelegenheden zoals een huwelijk. Verder staat de kraanvogel symbool voor eer en trouw. Dit is toepasselijk omdat de kraanvogel zijn of haar partner kiest voor het leven. Vandaar dat deze kraanvogel terugkomt bij Japanse bruiloften. Dus wil jij je wensen laten aankomen, dan zou ik niet langer wachten en gelijk beginnen met vouwen!