5 leuke educatieve activiteiten voor kinderen

Schoolvakanties, iedere 8 weken is het weer zo ver. Lekker voor de quality time met de kids, maar wat gaan we nu weer doen? Elke keer weer de struggle om vermakende activiteiten te bedenken. Geen zorgen we’ve got you! Wij hebben 5 leuke, maar ook educatieve activiteiten voor kinderen op een rijtje gezet. Vanzelfsprekend zijn de activiteiten leuk, maar het fijne is dat het ook nog educatieve activiteiten zijn. Kinderen leren namelijk door te spelen! Ideaal om deze twee elementen dan ook te combineren. Zo kom je de schoolvakanties wel door!

spelenderwijs de wereld ontdekken - kokoscake

1. Historische stedentrip in Nederland 

De eerste activiteit op ons lijstje van leuke én educatieve activiteiten voor kinderen is het maken van stedentrips in Nederland. Hop van de ene naar de andere historische stad. Zo leren ze een nieuwe stad kennen, iets over topografie en tegelijkertijd ook iets over de geschiedenis van Nederland. Ga bijvoorbeeld naar:
  • Delft: neem je kids mee terug in de tijd. Delft staat bekend om zijn Delfts blauw, ontstaan uit de VOC periode. Zo kun je bijvoorbeeld naar een aardewerkfabriek om te zien hoe Delfts Blauw nog op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Op zoek naar een leuke wandeling? Die vind je hier!
  • Amsterdam: eigenlijk een nobrainer en ideaal als educatieve activiteit. Behalve de talloze leerzame uitjes die je hier kunt vinden, is het wandelen alleen al mega leerzaam voor kinderen. Ontdek de oude grachtenpanden en de grachten zelf vanuit het water op een boot! Leuk voor de kids en extra leerzaam. 
  • Utrecht: van de 600 jaar oude Domkerk- en toren tot het Spoorwegenmuseum. Alles vind je in deze gezellige knusse stad! Op zoek naar meer avontuur? Bezoek Kasteel de Haar & Landgoed Haarzuilens, het grootste kasteel in Nederland!
  • Maastricht: de oudste stad van Nederland, maar liefst meer dan 2000 jaar oud én bewoond. Nijmegen is net zo oud, maar ook honderden jaren niet bewoond geweest. Daarom mag Maastricht zich de oudste stad van Nederland noemen. Er wordt geschat dat er al mensen woonden in 500 v.c. Ontdek Maastricht op een andere manier, van onder! Bezoek de grotten onder de . Hier vind je een labyrint en grottekeningen, spannend!

Vaak is alleen al de treinreis naar de stad toe al een leerzaam uitje voor kids!

2. Een educatieve en hands-on activiteit

Houd je kind van wat stoerdere hands-on activiteiten? Dan is een werkplaats voor kids wellicht iets voor jullie! Zoals de Ontdekhoek in Rotterdam. Op deze werkplaats kunnen kids helemaal hun gang gaan met proefjes en techniek. Van zeepjes maken tot muntjes vormen. 

3. Samen de wereld thuis ontdekken

Met kinderen is het niet altijd even gemakkelijk om te reizen. Unbox The World brengt de wereld naar jullie thuis! Met de themaboxen van Unbox The World ontdekken jij en je kids in elke box een nieuw land door te knutselen, koken, proeven, lezen en spelen. Alle benodigdheden zijn terug te vinden in de box: een leesboekje, recepten, ingrediënten, knutselmateriaal, souvenir en meer. Zo leren kinderen spelenderwijs een nieuwe cultuur kennen. Met de box ben je zo de gehele middag zoet aan leuke activiteiten. Benieuwd hoe het is? Bestel je eerste box hier met 50% korting voor € 12.95!

4. Een dagje de natuur in!

Ga een dag op verkenning in de natuur, bijvoorbeeld naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Veluwe, de Betuwe of de Biesbosch. Je kunt de kids iets bijbrengen over de dieren die er leven, zoals de vogels, wat voor flora en fauna er te vinden is en meer over bijvoorbeeld insectjes die je tegenkomt. 

5. Educatieve activiteiten buiten de deur

Er zijn talloze leuke educatieve activiteiten die je buiten de deur kunt doen. Denk hierbij aan musea zoals Nemo, Ripleys believe it or not, micropia, Tropenmuseum, Spoorwegenmuseum, maar heb je al gedacht aan de Zaanse Schans? Hier vind je windmolens, de oudste Albert Heijn, oude Hollandse huisjes en veel meer. Meer budgetproof? Spot vliegtuigen bij Schiphol! Je kids leren zo hoe een vliegveld werkt en wat voor vliegtuigen er zijn!

educatief activiteit kinderen

Dit waren onze 5 tips voor leuke, maar ook educatieve activiteiten met kids. Zo kom je de vakanties wel door, toch? Ken jij nog andere leuke educatieve activiteiten? Laat een reactie achter en wij voegen het toe aan onze lijst!